Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Online: TISZ Festiwal: TJHTalks x TISZ. Tworzenie społeczności: żydowskie przepisy i opowieści
Kiedy
4 października 2020 (niedziela) g. 18:30
Gdzie
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, ul. Anielewicza 6 (Facebook) (mapa)
zamknij
Bilety
wstęp wolny
www.polin.pl/pl/tisz2020
To wydarzenie jest częścią: TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
Dostęp dla niepełnosprawnych Możliwy dojazd autobusem Możliwy dojazd rowerem

Muzeum POLIN oraz Centrum Taubego zapraszają do obejrzenia dyskusji, podczas której przyjrzymy się tworzeniu więzi wokół kuchennego stołu. Profesor Barbara Kirshenblatt-Gimblett w rozmowie z "królową chałki z Upper West Side" Katją Goldman i dyrektorką Jewish Community Center na Manhattanie Joy Levitt sprawdzi, jak wspólne gotowanie i jedzenie razem zmieniają codzienną czynność w wyjątkowe przeżycie.

Punktem wyjścia będzie niezwykła książka kucharska "The Community Table: Recipes and Stories from the Jewish Community Center in Manhattan and Beyond", w której przepisom na tradycyjne i nowoczesne dania żydowskie towarzyszą wspomnienia amerykańskich Żydów o smakach zapamiętanych z dzieciństwa, domowym jedzeniu i o rodzinnym świętowaniu. Poza tym będzie o polskich daniach, w których Żydzi odnajdują ślady własnych tradycji kulinarnych oraz dzielenie się przepisami na chałkę i inne potrawy, które trafiają na żydowski, świąteczny stół.

Emisja nagrania spotkania po angielsku z polskimi napisami.

źródło: organizator