Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Online: Królewska kuchnia Paula Tremo - warsztaty w Łazienkach Królewskich
Kiedy
2 lipca 2020 (czwartek) g. 17:30
Gdzie
Muzeum Łazienki Królewskie, ul. Agrykoli 1 (mapa)
zamknij
Bilety
wstęp wolny
www.lazienki-krolewskie.pl
Dostęp dla niepełnosprawnych Możliwy dojazd autobusem

Warsztat II - "Wegetarianin vs. sarmata. Nowatorska sałata włoska"
Warsztaty przyjazne sensorycznie dla osób w spektrum autyzmu

Zapraszamy na warsztaty kulinarne według przepisów Paula Tremo, kuchmistrza Stanisława Augusta. Poznasz oryginalne przepisy z XVIII wieku i dowiedz się, co jadł monarcha. Przygotowane potrawy staną się podstawą do wspólnych rozważań o kulturze stołu epoki stanisławowskiej.

Podczas każdego warsztatu przetestujemy wybrane dania z "Kuchni na sześć osób podług przepisów JP. Tremona, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta króla polskiego". Dowiemy się, jakie nowe potrawy i inspiracje wprowadził do polskiej kuchni Paul Tremo, a także w jaki sposób pod jego wpływem zmienił się jadłospis monarchy. Następnie wspólnie zastanowimy się, które z serwowanych przez niego dań wpisywały się w gusta gości obiadów czwartkowych.

Spotkania będą mieć charakter interdyscyplinarny, zachęcający do dalszego studiowania kulinariów doby oświecenia. Warsztatowe menu zdominują dania lekkie i sezonowe, pozostające w opozycji do ciężkich, barokowych potraw, jakie zwykł jadać smakosz polskiej kuchni XVII i XVIII w.

Warsztaty prowadzone będą na żywo, za pośrednictwem programu Zoom. Zajęcia dostosowane zostaną do potrzeb osób z niepełnosprawnościami ruchu, wzroku, słuchu oraz osób w spektrum autyzmu. Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, który minimum na tydzień przed wydarzeniem dostępny będzie na na Facebooku.

źródło: organizator